24 Σεπτέμβριος 2017, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2017, 20:46

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Θα διεξαχθεί κανονικά δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί

  • Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Θα διεξαχθεί κανονικά δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί
    Από τη συνέντευξη Τύπου του Μασούντ Μπαρζανί παραμονές του δημοψηφίσματος (φωτ.: presidency.krd)

Οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) Μασούντ Μπαρζανί, την παραμονή του κρίσιμου δημοψήφισματος. Έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ο Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα επιδιώξουν συνομιλίες με τη σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για να εφαρμοστεί το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαρκέσουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ, του Ιράν και της Τουρκίας, ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.

«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας», είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.

«Μόνο μέσα από την ανεξαρτησία μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας». Επιπλέον ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας» και είπε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια καλή σχέση με το Ιράν και την Τουρκία.

«Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα»
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι από την πλευρά του δήλωσε ότι θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα» για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας μετά την απόφαση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν να διεξαγάγει δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία.

«Η λήψη μιας μονομερούς απόφασης που πλήττει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιοχής με ένα αποσχιστικό πραξικόπημα αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ειρήνη», δήλωσε κατά τη διάρκεια «ομιλίας του προς το Έθνος» που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας», προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ