24 Σεπτέμβριος 2017, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2017, 19:52

Γερμανικές εκλογές: H ακροδεξιά στη Μπούντεσταγκ – Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ και Σουλτς δείχνουν τα exit polls

  • Μέρκελ: Αβέβαιο το πότε θα καταλήξουμε σε σχηματισμό κυβέρνησης
    (Φωτ.: EPA / Daniel kopatsch)

Η Άνγκελα Μέρκελ πάει για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας, αν και ιδιαίτερα «πληγωμένη», αφού το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU) φαίνεται να κυμαίνεται από 32,5 έως 33,5%, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2013.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς φαίνεται, σύμφωνα με τα exit polls να καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης, και να πέφτουν στο 20 έως 21%. Γεγονός που φαίνεται να ανοίξει άμεσα θέμα ηγεσίας.

Τρίτο κόμμα φαίνεται να αναδεικνύεται το ξενοφοβικό, ρατσιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με ένα ποσοστό πολύ ενισχυμένο που δεν είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Το ποσοστό που του δίνουν τα exit polls κυμαίνονται από 13 έως 13,5%. Σε αυτή την περίπτωση είναι η πρώτη φορά που ένα ανοιχτά ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα θα εισέλθει στη Μπούντεσταγκ μετά τον εφιάλτη του ναζισμού.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με ποσοστό 10 έως 10,5%, οι Πράσινοι με ποσοστό από 9 έως 9,5% και η Αριστερά με ποσοστό 9%.

Μονόδρομος φάινεται η «Τζαμάικα» 
Με βάση το αποτέλεσμα των exit polls, τα μάτια όλων στρέφονται στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πολυσυζητημένος συνδυασμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP), φαίνεται πλέον να είναι μονόδρομος. 

Και αυτό γιατί οι βαριές απώλειες Μέρκελ και Σουλτς συνεπάγονται το τέλος του μεγάλου συνασπισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ήδη ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς στις πρώτες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα μείνει πλέον στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει εκδηλώσει την προτίμησή της για μια συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους.

Θέμα ηγεσίας στο SPD
Πέρα από τις μετεκλογικές συνεργασίες, ένα θέμα που θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες την εσωτερική πολιτική σκηνή είναι αυτό της ηγεσίας του SPD. Ο Μάρτιν Σουλτς επέλεξε προς το παρόν να μείνει στη θέση του, παρά τη βαριά ήττα, η αντιπρόεδρος του κόμματος ωστόσο Μανουέλα Σβέζιχ έσπευσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit polls να προεξοφλήσει ότι μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία.