24 Σεπτέμβριος 2017, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2017, 13:55

Παυλόπουλος: Η Άλωση της Τριπολιτσάς μας εμπνέει και μας διδάσκει

  • Συλλυπητήρια Παυλόπουλου για το αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Σε αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς για τον τόπο μας και το λαό μας, και καθώς πλησιάζουμε προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς, που έχει πάρει πια όλα τα χαρακτηριστικά Εθνικής Επετείου, μας εμπνέει και μας διδάσκει, ιδίως μέσα από την ηγετική φυσιογνωμία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», τόνισε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Τρίπολη, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, καθώς και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς.

«Η εθνική μας πορεία προς το μέλλον επιβάλλει την αρραγή ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στους μεγάλους εθνικούς στόχους. Ένας απ΄ αυτούς –και ίσως ο πιο σημαντικός σήμερα– είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μέσα σε μια Ευρώπη στην οποία μπορούμε και πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, φυσικά στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», συμπλήρωσε ο ΠτΔ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με τη φίλη και γείτονα Τουρκία το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης». «Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο ΠτΔ, «η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Πρόσθεσε ακόμη πως «Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


(Πηγή: arcadiaportal.gr)

Σχετικά με τη σημερινή 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς, ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι «επιβάλλει σε καθέναν μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ν' αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και στην ευόδωση των εθνικών μας αγώνων».

Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση αναπήρων πολέμου, φιλαρμονικών, μαθητών και μαθητριών σχολείων, αντιπροσωπειών ιστορικών πόλεων, χορευτικών συνόλων, συλλόγων, των Προσκόπων, των Οδηγών, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.