24 Σεπτέμβριος 2017, 08:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2017, 07:56

Επτά όπλα κατά των ιώσεων του φθινοπώρου

  • Επτά όπλα κατά των ιώσεων του φθινοπώρου
    (Φωτ. EPA / Lynn Bo Bo)

Οι ιώσεις και η μετάδοσή τους δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που συχνά μεταφέρουν πολλά μικρόβια απ’ τη δουλειά ή τις κοινωνικές επαφές. Γι’ αυτό και οι οδηγίες που ακολουθούν είναι καλό να υιοθετηθούν απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας και όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τις ιώσεις του φθινοπώρου.

Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα, αφού τα χέρια είναι ο πρώτος μεταφορέας των ιώσεων του αναπνευστικού.

Ο λόγος είναι απλός. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε τα μικρόβια διαδίδονται στον αέρα και… κάθονται πάνω στα ρούχα και τα παιχνίδια, στα περιοδικά, στις λαβές του λεωφορείου και του μετρό, στα χερούλια της πόρτας κ.λπ. Τα κακά νέα είναι πως μπορούν να επιβιώσουν πολλές ώρες έξω απ’ τον οργανισμό, ώστε όταν εμείς τα πιάνουμε και τα μεταφέρουμε στα χέρια μας μπορεί οι ιοί να είναι ακμαιότατοι. Αν είμαστε κάπου έξω και δεν έχουμε νερό και σαπούνι, ένα υγρό μαντηλάκι με οινόπνευμα μπορεί να είναι αντίστοιχα αποτελεσματικό.

Αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσες
Μια υγρή οδοντόβουρτσα είναι μια πραγματική φωλιά μικροβίων, και κυρίως αφού το μπάνιο μας θερμαίνεται καλά. Μετά το βούρτσισμα ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα και τη στεγνώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί. Την αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα και δεν την βάζουμε σε θήκη ή μέσα στο φαρμακείο. Φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους οι οδοντόβουρτσες των μελών της οικογένειας, ειδικά αν κάποιος είναι άρρωστος. Τέλος, βασικό μέτρο πρόληψης κατά της μετάδοσης ενός ιού ή μικροβίου είναι να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από μια αμυγδαλίτιδα φαρυγγίτιδα ή άλλη ίωση του αναπνευστικού.

Προσοχή στη θερμοκρασία του σπιτιού
Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 19 °C, κυρίως στα υπνοδωμάτια. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως η ζέστη ξηραίνει τη βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών και μας κάνει πιο ευάλωτους στα μικρόβια και τους ιούς.

Αερίζουμε συχνά
Συνήθως τα παιδιά αρρωσταίνουν το φθινόπωρο που έχει μέτριες θερμοκρασίες και υγρασία, που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, για τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα, με ορθάνοιχτα παράθυρα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος για να ανανεωθεί ο αέρας ενός δωματίου.

Δεν καπνίζουμε στο σπίτι
Το παθητικό κάπνισμα είναι μια από τις αιτίες σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών στα μικρά παιδιά. Ο λόγος; Ερεθίζει τις αναπνευστικές οδούς και ευνοεί τις επιπλοκές, μειώνοντας την ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος να καθαρίσει μέσω των εκκρίσεων.

Βάζουμε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν φτερνιζόμαστε
Όλοι το ξέρουμε, αλλά δεν το κάνουμε πάντα. Τα σταγονίδια που φεύγουν απ’ το στόμα μας μπορεί να φτάσουν και την ταχύτητα των 170 χλμ/ώρα, γι’ αυτό –ακόμη καλύτερα- στρίβουμε απ’ την άλλη πλευρά όταν θέλουμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε ή πηγαίνουμε σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο.

Απολυμαίνουμε καθημερινά το τηλέφωνο
Το ακουστικό του τηλεφώνου, όπως και το κινητό μας τηλέφωνο, είναι φορείς μικροβίων. Ένα απλό πέρασμα κάθε μέρα με υγρό μαντηλάκι που περιέχει οινόπνευμα ή μ’ ένα βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

  • Πηγή: capital.gr.