23 Σεπτέμβριος 2017, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2017, 15:30

Εντυπωσιακός αριθμός αρχαίων ναυαγίων ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μερσίνας

  • Εντυπωσιακός αριθμός αρχαίων ναυαγίων ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μερσίνας
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Οι υποβρύχιες έρευνες στις νότιες ακτές της Μερσίνας έφεραν στο φως 18 ναυάγια πλοίων της κλασσικής ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής, σε μια ακτίνα 100 χλμ. Τα απομεινάρια των αρχαίων πλοίων έχουν ηλικία από 1.000 έως και 2.700 ετών.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2015, αλλά φέτος απέδωσαν πραγματικά καρπούς, όπως υποστήριξε ο καθηγητής ενάλιων αρχαιοτήτων Χακάν Ουνίζ.

Ένα από τα πλοία μετέφερε πιάτα, τα 16 μετέφεραν αμφορείς ενώ το τελευταίο προκύπτει ότι ήταν πολεμικό και επέστρεφε στο λιμάνι χωρίς φορτίο.

Τα ευρήματα των αμφορέων –που τουλάχιστον οι μισοί είχαν κατασκευαστεί στα εργαστήρια της Μερσίνας και της Αττάλειας και προορίζονταν για τη φύλαξη κρασιού και λαδιού– αποτελούν για τους αρχαιολόγους απόδειξη των διεθνών εμπορικών σχέσεων που είχε αναπτύξει η περιοχή.

Ο καθηγητής Χακάν Ουνίζ επισήμανε ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι τόσο πολλά ναυάγια ανακαλύφθηκαν σε μια ακτίνα 100 χλμ., σε μόλις 20 ημέρες. Ο ίδιος απέδωσε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και υποβρύχιων ρομπότ.

Ναυτοσύνη 3.500 ετών
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι αρχαιολόγοι και για τα πολλά ευρήματα αγκυρών που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η ναυτιλία στην περιοχή ήταν ανεπτυγμένη ακόμα και πριν από 3.500 χρόνια.

Όσο για τη διαφύλαξη των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να προστατευθούν στο χώρο που βρίσκονται, χωρίς να χρειαστεί η μεταφορά τους.

Πηγή: hurriyetdailynews.com