23 Σεπτέμβριος 2017, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2017, 16:26

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ορεστιάδα

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ορεστιάδα
    (Φωτ.: ert.gr)

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Ορεστιάδα, το πρωί του Σαββάτου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην πόλη, προσκεκλημένος της Μητρόπολης και της δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Στέφανου Καραθεοδωρή.

Τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχτηκαν στην πλατεία της πόλης ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, ο μητροπολίτης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου Δαμασκηνός, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής του ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και πλήθος κόσμου.

Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, «ένα υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού πνευματικό γεγονός».

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Ο Πατριάρχης του Γένους τιμά με την υψηλή παρουσία του τον πολιτισμό, τη θρησκευτική παράδοση, την ιστορία του τόπου μας […] Είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε στο παρόν, στην ιστορία, στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ιστορία της Ορεστιάδας, «μία νέα πόλη, τη νεότερη της Ελλάδος η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μίας μακράς ιστορίας» καθώς και στους πολίτες της που είναι «φορείς και εκφραστές της ιστορίας, διότι η ιστορία είναι δημιούργημα των ανθρώπων και δεν περιορίζεται, ούτε εξαρτάται αποκλειστικώς από τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκε, αλλά αποτελεί κτήμα εσαεί των ανθρώπων οι οποίοι την φέρουν μαζί τους οπουδήποτε κι αν βρεθούν», αναφέρθηκε στην προσφώνησή του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ειδική μνεία έκανε επίσης στην οικογένεια Καραθεοδωρή και την πολύτιμη προσφορά της καθώς και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τοπικές Αρχές για το φυσικό περιβάλλον και στη λειτουργία στην πόλη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει ανακηρύξει το 2017, σε έτος Στέφανου Καραθεοδωρή, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από το θάνατο του ιατροφιλόσοφου, καθηγητή της Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κων/πολεως, συγγραφέα δεκάδων επιστημονικών έργων καθώς και γιατρού του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄.