23 Σεπτέμβριος 2017, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2017, 13:48

Η τριήρης Ολυμπιάς στη… Ναυμαχία της Σαλαμίνας

  • Η τριήρης Ολυμπιάς στη… Ναυμαχία της Σαλαμίνας
    Η τριήρης Ολυμπιάς θα παραμείνει ελλιμενισμένη στην παραλία Καματερού της Σαλαμίνας έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η τριήρης Ολυμπιάς, λειτουργικό αντίγραφο της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, βρίσκεται από την Παρασκευή ελλιμενισμένη στην παραλία του Καματερού της Σαλαμίνας για τον επετειακό εορτασμό της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας (22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ)

Θυμίζουμε ότι η τριήρης Ολυμπιάς κατασκευάστηκε το 1985, με χρηματοδότηση του Πολεμικού Ναυτικού, από τους Βρετανούς καθηγητές Ιστορίας Τζον Σινκλέρ Μόρισον) και Ναυπηγικής Τζον Φράνσις Κόουτς. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1987.

Έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50 μέτρα, βύθισμα 1,25 μέτρα και εκτόπισμα 35 τόνους.

Η αθηναϊκή τριήρης ήταν ένα από τα εμβληματικότερα μέσα της αρχαιοελληνικής πολεμικής τεχνολογίας. Αποτέλεσε «κλειδί» στους νικηφόρους Περσικούς Πολέμους και μέσο εδραίωσης της μετέπειτα κυριαρχίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου.

Η τριήρης Ολυμπιάς έχει χρησιμοποιηθεί για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, δηλαδή στο πλαίσιο εκτελέσεως δοκιμών, ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της (ταχύτητα, ελικτικά στοιχεία, κ.λπ. ), η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβιώσεως του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες κατά τις ναυμαχίες.