23 Σεπτέμβριος 2017, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2017, 11:35

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Ύστατη προειδοποίηση από την Τουρκία για ματαίωση

  • Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Ύστατη προειδοποίηση από την Τουρκία για ματαίωση
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

«Παράνομο» και «απαράδεκτο» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Και επίσης απειλεί την πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Προσθέτει βέβαια ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματά της, όπως προκύπτουν από διμερείς και διεθνείς συνθήκες, στην περίπτωση που το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί τελικά, παρά τις προειδοποιήσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σχεδιάζει η Άγκυρα δεν έγιναν γνωστές, αλλά το pontos-news. gr έχει ήδη δημοσιεύσει από την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, τα «μέτρα» που θα συζητούνταν στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.


Από τη συγκέντρωση των Κούρδων του Ιράκ στην Ερμπίλ, δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα (φωτ.: EPA / Gailan Haji)

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε ακόμα μια φορά για ματαίωση του δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα θα πάρει όλα τα δυνατά μέτρα για να περιφρουρήσει την εθνική ασφάλειά της.

Όλα αυτά την ώρα που στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί υποστήριζε στην ιστορική του ομιλία ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων ότι οι Κούρδοι του Ιράκ είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους».

Πηγή: Hurriyetdailynews.com