23 Σεπτέμβριος 2017, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2017, 08:12

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κασσάνδρα

  • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κασσάνδρα
    Κοντά στα σπίτια έφτασε η πυρκαγιά στη Μόλα Καλύβα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Άγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών τους παρέμειναν αρκετοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών στη Μόλα Καλύβα, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή, με τις πύρινες «γλώσσες» να φτάνουν μέχρι τον ομώνυμο οικισμό.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Με βάση τον μέχρι στιγμής ανεπίσημο απολογισμό από την πυρκαγιά καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή της Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται ότι είναι οι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής. Ζημιές φαίνεται ακόμη να προκλήθηκαν σε εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

«Ήταν φρίκη. Πάθαμε σοκ. Νιώσαμε εγκλωβισμένοι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μαζέψουμε τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πανδώρα Κουγκαριώτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Μόλα Καλύβα, τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Χρηστοφορίδης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είδε το δάσος να «λαμπαδιάζει» και να «παραδίδεται στις φλόγες». Ο ίδιος επισήμανε ότι τα κουκουνάρια από το πευκοδάσος «έσκαγαν σαν βόμβες δημιουργώντας συνεχώς νέες εστίες φωτιάς». «Χωρίς δεύτερη σκέψη σπεύσαμε με ό,τι μέσα διαθέταμε να βοηθήσουμε στην κατάσβεση», πρόσθεσε.