23 Σεπτέμβριος 2017, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2017, 22:54

Asima Chatterjee: Η Ινδή επιστήμων και τα μεγάλα επιτεύγματά της

  • Asima Chatterjee: Η Ινδή επιστήμων και τα μεγάλα επιτεύγματά της

Όταν η Asima Chatterjee μεγάλωνε στην Καλκούτα κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν σχεδόν ανήκουστο για μια γυναίκα να σπουδάσει χημεία. Θα πρέπει να προκάλεσε μεγάλη έκπληξη εκείνα τα χρόνια όταν η Chatterjee όχι μόνο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην οργανική χημεία, αλλά συνέχισε και για διδακτορικό επάνω στην επιστήμη που επέλεξε. Σίγουρα, ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που έκανε κάτι τέτοιο.

Η Άσιμα Τσάτερτζι, στην οποία η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (23 Σεπτεμβρίου 1917) στην Βεγγάλη (αργότερα μετακόμισε στην Καλκούτα), προσπάθησε να φέρει πρωτοποριακές εξελίξεις στην ιατρική με την έρευνά της. Σπούδασε κυρίως επάνω στις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, ειδικότερα εκείνων που φυτρώνουν στην πατρίδα της, την Ινδία.

Με την έρευνά της, η Asima Chatterjee συνέβαλε στην ανάπτυξη φαρμάκων (πχ. για τη θεραπεία της επιληψίας και της ελονοσίας). Το έργο, ωστόσο, που τη ανέδειξε ήταν η έρευνα των αλκαλοειδών της βίνκας. Τα αλκαλοειδή της βίνκας, που προέρχονται από το φυτό Μυρτιά Μαδαγασκάρης, χρησιμοποιούνται σήμερα σε χημειοθεραπείες, επειδή βοηθούν να επιβραδύνουν ή να καθυστερήσουν καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό.

Οι επίπονες μελέτες της δρ Chatterjee καθώς και τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν από μεγάλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ενώ το έργο της ανέδειξε και η ινδική κυβέρνηση, απονέμοντας κορυφαία βραβεία στην λαμπρή επιστήμονα, όπως είναι το Padma Bhushan.