22 Σεπτέμβριος 2017, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2017, 21:15

Αφαίρεσαν το στέμμα από τη Μις Τουρκία για ένα tweet

  • Αφαίρεσαν το στέμμα από τη Μις Τουρκία για ένα tweet
    Στιγμιότυπο με τις δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού «Μις Τουρκία 2017» (φωτ.: facebook / missturkey.official)

Η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Τουρκία 2017» έχασε το στέμμα της, μία ημέρα μετά τη στέψη της, αφού συνέκρινε την εμμηνορρυσία της με το «αίμα των μαρτύρων» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η 18χρονη Ιτίρ Εσέν, που αναδείχθηκε «Μις Τουρκία» το βράδυ της Πέμπτης, μπήκε στο στόχαστρο λίγες ώρες αργότερα εξαιτίας ενός μηνύματος που είχε στείλει πριν από περίπου δύο μήνες στο Twitter, προκαλώντας την αγανάκτηση πολλών χρηστών του διαδικτύου.

«Ο οργανισμός Μις Τουρκία, στόχος του οποίου είναι να προωθεί την εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο, δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια δημοσίευση» ανέφεραν οι οργανωτές του διαγωνισμού στο Facebook.

Πρόσθεσαν ότι αφαίρεσαν τον τίτλο από την Εσέν και ότι είδαν το επίμαχο μήνυμα μετά τη νίκη της, στο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.


Η ανάρτηση των διοργανωτών του διαγωνισμού στο Facebook

«Σήμερα το πρωί μου ήρθε η περίοδός μου για να τιμήσω την ημέρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου. Τιμώ την ημέρα αυτή χύνοντας δι’ αντιπροσώπου το αίμα που έχυσαν οι μάρτυρές μας» έγραψε η Εσέν στον λογαριασμό της στις 16 Ιουλίου φέτος. Σήμερα ήταν αδύνατη η πρόσβαση στον λογαριασμό της, όμως ο οργανισμός «Μις Τουρκία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιτίρ Εσέν ήταν όντως η συντάκτρια του μηνύματος.


Η ώρα της στέψης

Τα περίπου 250 θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος τιμώνται ιδιαίτερα στην Τουρκία και τα πορτρέτα τους έχουν αναρτηθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους. Στις ομιλίες του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται τακτικά στους «μάρτυρες» αυτούς.

Η Εσέν επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Τουρκία στον διαγωνισμό «Μις Κόσμος» που θα διεξαχθεί στην Κίνα στις 18 Νοεμβρίου. Τον τίτλο της θα πάρει η πρώτη αναπληρωματική Ασλί Σουμέν.

Η Εσέν δεν είναι η πρώτη «βασίλισσα της ομορφιάς» που πληρώνει το τίμημα των αναρτήσεών της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Πέρσι, η Μερβέ Μπουγιουξαράτς, η «Μις Τουρκία 2006», καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με αναστολή επειδή στον λογαριασμό της στο Instagram είχε αναρτήσει μια παραποιημένη εκδοχή του εθνικού τουρκικού ύμνου που περιείχε προσβλητικές εκφράσεις για τον πρόεδρο Ερντογάν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.