21 Σεπτέμβριος 2017, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2017, 18:17

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα – Θεσμικό πλαίσιο και εκπτώσεις στα πρόστιμα

  • Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα – Θεσμικό πλαίσιο και εκπτώσεις στα πρόστιμα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Δημητρίου)

Στη δημιουργία μιας νέας διοικητικής δομής για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Ειδικότερα, δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών, ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και η εξασφάλιση περιβαλλοντικού ισοζυγίου με τη δημιουργία Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων. Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, ενώ θεσπίζονται ειδικές κατηγορίες ειδικού ενδιαφέροντος και χορήγησης δικαιωμάτων υπαγωγής.

Το ύφος του προστίμου για αυθαίρετα μέχρι 100 τ.μ., ορίζεται πλέον στα  250 ευρώ, μειωμένο κατά 50%.

Για εξόφληση έως 8/12/2017 προβλέπεται έκπτωση 20%, ενώ για εξόφληση μέχρι 8/6/2018, έκπτωση 10%. Επιπλέον, εκπτώσεις 60% προβλέπονται για έργα σεισμικής θωράκισης, ενώ 50% για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υπόγειους χώρους. Επιπλέον μειώσεις προβλέπονται για ΑμεΑ, παλινοστούντες, ανέργους, πολυτέκνους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης και για δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μειώσεις προβλέπονται ακόμη ανάλογα με την παλαιότητα της κατασκευής και το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κ.λπ., καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ