21 Σεπτέμβριος 2017, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2017, 20:53

Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν αύριο τις πρώτες τοπικές εκλογές

  • Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν αύριο τις πρώτες τοπικές εκλογές
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Παρά τη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας (αμφότερες είναι ήδη ενοχλημένες από το δημοψήφισμα της Δευτέρας για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν), οι Κούρδοι της Συρίας προσέρχονται αύριο στις κάλπες για τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν.

Οι Κούρδοι, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να κερδίσουν εδάφη ακόμα και περιοχών που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές.

Τον Μάρτιο του 2016 οι ημιαυτόνομες περιοχές στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης επαρχίας» που αποτελείται από τρία καντόνια: το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Φούρατ μεταξύ του Χαλεπιού και της Ράκας, και το Τζαζιρέ που ανήκει στην επαρχία Χασακέ.

Στις αυριανές εκλογές, τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «ανέκδοτο», θα αναδειχθεί το αντίστοιχο μιας επιτροπής που θα διοικείται από τους «δημάρχους», και στις 3 Νοεμβρίου σε μια δεύτερη ψηφοφορία θα εκλεγούν τα μέλη των «δημοτικών συμβουλίων». Στις 19 Ιανουαρίου 2018 θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Οι Κούρδοι, που αρνούνται ότι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας, τονίζουν ότι οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα. «Είμαστε μέρος της Συρίας (…) οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν», ανέφερε ο Σάλεχ Μόσλεμ συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας.

Μιλώντας στο Reuters, ο γεωγράφος και ειδικός σε θέματα Συρίας Φαμπρίς Μπαλάνς υπογράμμισε ότι «στη Συρία γίνεται το πρώτο βήμα, στο Ιράκ ίσως να μοιάζει με το τελευταίο. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η απόκτηση τοπικής και διεθνούς αναγνώρισης».