21 Σεπτέμβριος 2017, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2017, 15:33

Απαντήσεις Κουρουμπλή για το αλαλούμ μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II»

  • Απαντήσεις Κουρουμπλή για το αλαλούμ μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II»
    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (δεξιά) συνομιλεί με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη. Πίσω από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η συνεργάτιδά του που προκάλεσε το επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στο μάτι του κυκλώνα συνεχίζει να βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II» και η πετρελαιοκηλίδα που συνεχίζει να πνίγει τον Σαρωνικό έχουν δημιουργήσει και πολιτική θύελλα. Χθες, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) «άδειασε» επί της ουσίας τον Έλληνα υπουργό όταν αποκάλυψε ότι μετά την υποβολή αιτήματος από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε 24 ώρες είναι διαθέσιμα 16 πλοία για βοήθεια.

Κουρουμπλής: Το ατύχημα έγινε ξημερώματα Κυριακής στις 10 του μήνα και στις 12 υποβάλαμε αίτημα.

Σήμερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στις καταγγελίες για ολιγωρία μετά το ναυάγιο, ανέφερε ότι το κοντινότερο πλοίο –εκτός από αυτό που ήταν στην Ελλάδα– βρισκόταν στη Μάλτα. Χαρακτήρισε «ατυχία για τη χώρα μας» το γεγονός ότι η βύθιση του «Αγία Ζώνη II» έγινε νύχτα, και τόνισε ότι το πλοίο του αρμόδιου ευρωπαϊκού μηχανισμού ήταν δεσμευμένο με άλλη σύμβαση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, το πλοίο της EMSA που βρισκόταν στην Ελλάδα αποδεσμευόταν την Τρίτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και η πρώτη κηλίδα στον Πειραιά. «Δεν φαινότανε αυτό το πράγμα την Κυριακή», συμπλήρωσε.

«Συγγενείς μου η σύμβουλος που γελούσε με τον Μητσοτάκη»
Ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για το επεισόδιο χθες στη Βουλή, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ μια γυναίκα που ήταν μέσα στην αίθουσα γελούσε με τα λεγόμενά του, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγκαστεί να διακόψει την ομιλία του προκειμένου να της κάνει παρατήρηση.

Όπως παραδέχτηκε σήμερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η γυναίκα αυτή είναι συγγενής και συνεργάτιδά του, αποσπασμένη ως μετακλητή από το υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν δικαιούμαι να έχω έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης μου;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.