21 Σεπτέμβριος 2017, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2017, 10:14

Έξω από το υπουργείο οι μεταλλωρύχοι, λήγει το τελεσίγραφο της Eldorado

  • Έξω από το υπουργείο οι μεταλλωρύχοι, λήγει το τελεσίγραφο της Eldorado
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Ένα 24ωρο προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Eldorado για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές, οι μεταλλωρύχοι «πολιορκούν» για μια ακόμα φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μεσογείων. Εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έφτασαν με πούλμαν στην Αθήνα από τη Χαλκιδική προκειμένου να διεκδικήσουν τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε να βγουν γρήγορα οι άδειες και εκείνοι «να έχουν αντικείμενο εργασίας».

Με δεδομένο και τα σκηνικά έντασης που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν το υπουργείο να θυμίζει φρούριο, ήδη από νωρίς το πρωί.

Οι μεταλλωρύχοι δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μείνουν στην Αθήνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου, ενώ στις 11:00 θα κάνουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή. Ενδεικτική των προθέσεων ήταν η δήλωση του συνδικαλιστή Γιώργου Χατζή στο protothema.gr: «Διεκδικούμε το ψωμί μας και το δίκιο μας απέναντι στην πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι τύπους σαν τον Καρανίκα, τον Τσιρώνη και το Σταθάκη που το μόνο που ξέρουν είναι να παίρνουν παχυλούς μισθούς και να κόβουν δουλειές από τους εργαζόμενους». 

Πάντως, η πλευρά της Eldorado Gold εμφανιζόταν μέχρι χθες ανυποχώρητη στην απόφασή της για αναστολή του επενδυτικού της προγράμματος από τις 22 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν εκδοθούν οι άδειες που εκκρεμούν.