20 Σεπτέμβριος 2017, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2017, 19:13

Ανακαλύφθηκαν 60 αρχαία ναυάγια στον Εύξεινο Πόντο

  • Ανακαλύφθηκαν 60 αρχαία ναυάγια στον Εύξεινο Πόντο
    (Φωτ.: Rodrigo Pacheco-Ruiz)
  • Ανακαλύφθηκαν 60 αρχαία ναυάγια στον Εύξεινο Πόντο
    (Φωτ.: Rodrigo Pacheco-Ruiz)
  • Ανακαλύφθηκαν 60 αρχαία ναυάγια στον Εύξεινο Πόντο
    (Φωτ.: blackseamap.com)

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη έφτασαν επιστήμονες που εξερευνούν το βυθό του Εύξεινου Πόντου. Μια ομάδα επιστημόνων από το Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP), που διευθύνει το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, κάνοντας υποθαλάσσιες έρευνες κατά μήκος των βουλγαρικών ακτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έπεσαν επάνω σε δεκάδες ναυάγια αρχαίων πλοίων, τα οποία μάλιστα είναι καλοδιατηρημένα!

Συνολικά καταγράφηκαν 60 πλοία που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και πλοία των βυζαντινών χρόνων και της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα περισσότερα από τα σκάφη που εντοπίστηκαν, με τεχνικές ρομποτικής σάρωσης στη διάρκεια της τριετούς αποστολής των επιστημόνων, ήταν ηλικίας 1.100-1.300 ετών, ενώ τα αντικείμενα από τα ναυάγια που χρονολογούνται από τις ρωμαϊκές, βυζαντινές και οθωμανικές περιόδους μεταφέρθηκαν στην επιφάνεια της γης μετά από αιώνες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ, τα πλοία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση επειδή στο βυθό του Εύξεινου Πόντου υπάρχει λιγοστό οξυγόνο και φως.