20 Σεπτέμβριος 2017, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2017, 16:40

Kαταγγελία Κουτσούμπα: Ετοιμάζουν τη βάση του Αράξου για φιλοξενία πυρηνικών κεφαλών

  • Kαταγγελία Κουτσούμπα: Ετοιμάζουν τη βάση του Αράξου για φιλοξενία πυρηνικών κεφαλών
    Η βάση του Ιντζιρλίκ όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται πυρηνικά των ΗΠΑ (φωτ. αρχείου: EPA / Kerim Okten)

Μια σοβαρή καταγγελία έκανε ευθέως ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, o γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για εργασίες στη βάση του Αράξου, που παραπέμπουν σε προετοιμασία για «φιλοξενία» πυρηνικών κεφαλών.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντζιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ειδικά για τα πυρηνικά που φιλοξενούνται στη βάση του Ιντσιρλίκ, φημολογείται ότι γίνεται εδώ και καιρό συζήτηση στο εξωτερικό για το αν και πού μπορούν να μεταφέρουν οι Αμερικανοί τις πυρηνικές βόμβες τύπου Β61, που σήμερα διατηρούν στην τουρκική βάση. Λέγεται ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επιθεωρήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.

  • Πηγή: rizospastis.gr.