20 Σεπτέμβριος 2017, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2017, 14:20

Η Κομισιόν καταδικάζει αλλά δεν λαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας για την Αγια-Σοφιά

  • Η Κομισιόν καταδικάζει αλλά δεν λαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας για την Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Μπορεί να κάνει λόγο για «αμφιλεγόμενη χρήση της Αγια-Σοφιάς για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών», και να υπενθυμίζει τα σχετικά συμπεράσματα έκθεσης για την Τουρκία του 2016, η Κομισιόν, ωστόσο, δεν δείχνει καμία διάθεση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, απαντώντας εκ μέρους της Επιτροπής σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την προσπάθεια μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, αρκέστηκε να επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη πνεύματος πολυδεκτικής ανεκτικότητας», και σε σχέση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Μάλιστα, καταλήγει τονίζοντας ότι η Ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η έλλειψη ευαισθησίας ως προς τα θέματα της θρησκείας και του πολιτισμού «έχει τη δύναμη να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Αν και ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει στην Κομισιόν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να θέσει τη θρησκεία στην υπηρεσία των πολιτικών της επιδιώξεων, τορπιλίζοντας το διάλογο και τη συνεργασία, και παραχαράσσοντας την Ιστορία, ο Γιοχάνες Χαν αναφέρει στην απάντησή του ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθούν η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός».

Ανάλογες ερωτήσεις για την Αγια-Σοφιά, εκτός από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.