20 Σεπτέμβριος 2017, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2017, 15:57

Άρματα στην πλατεία της ΔΕΘ

  • Άρματα στην πλατεία της ΔΕΘ
    (Φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζέιμς Μάτις, ο οποίος συνεχάρη την Ελλάδα διότι εν μέσω οικονομικής κρίσης καλύπτει στο ακέραιο τις οικονομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία.

Το 2016 η χώρα διέθεσε για αμυντικές δαπάνες 5,83 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 2,4 % του ΑΕΠ της.

Στη φετινή ΔΕΘ εκτέθηκαν για πρώτη φορά σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλής αξίας. Στρατηγοί και πολιτικοί χρησιμοποιούν πολλές φορές τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την προσωπική τους προβολή. Αυτός είναι και ο λόγος της συμμετοχής του στρατού σε τόσο πολλές «εκδηλώσεις». Χρειαζόμαστε έναν στρατό που παράγει και επινοεί περισσότερα, από το να εξαντλεί ή να τρώει τα έτοιμα.


(Φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Αφού τα όπλα δεν είναι ελληνικής κατασκευής ή δεν παρουσιάστηκαν από τις κατασκευάστριες εταιρείες, εκτέθηκαν στην ΔΕΘ για λόγους κυρίως εντυπωσιασμού. Εάν ο στρατός έχει υπεραπόθεμα ενεργητικότητας, μπορεί να το αφιερώσει σε δράσεις στο εσωτερικό του, υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του και της οικονομικότερης λειτουργίας του. Να το διοχετεύσει, για παράδειγμα, σε δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της γραφειοκρατίας του, στη βάση των απαιτήσεων και εξελίξεων της σύγχρονης ψηφιακής (στρατιωτικής) οικονομίας, όπως το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας (πιστώσεις, υλικά, εφόδια, κινήσεις, κτλ.).

Κατά την μεταφορά υλικών από την Αμερική στην Ελλάδα, πριν από 5-10 χρόνια, διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά της συμβεβλημένης με τις ΕΔ ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας. Σπάνια υλικό μεταφέρθηκε εντός του συμβατικού χρόνου, και επιπλέον υπήρχε όρος στη σύμβαση καταφανώς ασύμφορος για την υπηρεσία. Μετά τη λήξη της σύμβασης, και σε κάποια χρονική στιγμή που ο στρατός δεν διέθετε πιστώσεις για την εξόφληση, ο μεταφορέας κράτησε ως «ομήρους» τα υλικά στην αποθήκη του.

Σημειώνεται ότι ουδέποτε επιβλήθηκε το ελάχιστο πρόστιμο για τις καθυστερημένες μεταφορές.

Εάν αθροίζονταν τα ποσά των προστίμων, όπως αυτά θα προέκυπταν από τον υπολογισμό, βάσει των όρων της σύμβασης, για τις καθυστερήσεις στις μεταφορές, ο μεταφορέας θα έπρεπε και τα υλικά να απελευθερώσει, αλλά και να επιστρέψει χρήματα στην υπηρεσία. Αντί όμως για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στη βάση των όρων της σύμβασης, καταβλήθηκε η πλασματική οφειλή προκειμένου να αποδεσμευθούν τα υλικά (όμηροι). Το παραπάνω γεγονός ήταν αποτέλεσμα έλλειψης βούλησης και αναλυτικής καταγραφής των στοιχείων των διακινήσεων σε βάση εκμεταλλεύσιμη ανά πάσα στιγμή.

Προφανώς όταν ο Τζέιμς Μάτις συνεχάρη τον Πάνο Καμμένο δεν γνώριζε ούτε τις δαιδαλώδεις και ξεπερασμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες ούτε τη δαιδαλώδη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων (ακόμα και σε γεωγραφικές περιοχές που δεν εξυπηρετούν καμιά αμυντική σκοπιμότητα, όπως π.χ. η Πελοπόννησος).

Οι παραπάνω σκέψεις είναι προσωπικές και εκπορεύονται από την πεποίθηση ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιπλέον περιθώρια να απογειώσουν περαιτέρω τη μαχητική τους ισχύ, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, φτάνει να απελευθερωθεί η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα του προσωπικού – και ιδιαίτερα του χαμηλόβαθμου. Εκτιμώ ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μπορούν να διαμορφώσουν ανάλογο πλαίσιο!

Γεώργιος Μουρουζίδης