20 Σεπτέμβριος 2017, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2017, 11:20

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Ο Ερντογάν απειλεί με κυρώσεις

  • Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας
    (Φωτ.: EPA / Jane Lane)

Όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τη Δευτέρα οπότε και (εκτός απροόπτου) θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, τόσο εντείνονται οι πιέσεις από την Άγκυρα. Δεν είναι μόνο η μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Ρόλο αναλαμβάνει και το μεγάλο… όπλο, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αρχή έγινε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο που διαμένει στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του βόρειου Ιράκ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Anadolu εξήγησε ότι τα δύο όργανα θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα προτείνουν το είδος των κυρώσεων, συνεκτιμώντας και το αν μπορούν να επιβληθούν. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.