19 Σεπτέμβριος 2017, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 20:29

Παγκόσμια σύρραξη βλέπει η Άγκυρα μετά το κουρδικό δημοψήφισμα

  • Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τα σύνορα με το Ιράκ (χάρτης)
    Φωτογραφία από τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα από το Ιράκ (φωτ.: EPA / Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε μέσο τις τελευταίες μέρες την πλήρη αντίθεσή της στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου. Τη σκυτάλη πήρε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, δηλώνοντας στην Άγκυρα ότι το δημοψήφισμα εγείρει μεγάλους κινδύνους, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

«Μια αλλαγή που θα σημάνει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσανικλί.

«Η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, χωρίς προειδοποίηση, ότι άρχισαν γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Στρατιωτικά οχήματα, αναπτύχθηκαν στα σύνορα με το Ιράκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι είδε άρματα μάχης που μετέφεραν βαρύ οπλισμό και στρατιώτες να στρέφουν τα όπλα τους με στόχο την απέναντι πλευρά των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ