19 Σεπτέμβριος 2017, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 19:08

Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ σάρωσε τα βραβεία της ενδοκρινολογίας

  • Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ σάρωσε τα βραβεία της ενδοκρινολογίας
    Ο δρ Μαντζώρος στην τελετή ανακήρυξής του, το 2016, σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο πλευρό του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα (φωτ.: facebook / Mantzoros Laboratory)

Ο δρ Χρήστος Μαντζώρος, κλινικός ιατρός παθολόγος, ενδοκρινολόγος και διαβητολόγος κατάφερε να κερδίσει μέσα σ’ ένα ακαδημαϊκό έτος (2017-2018) όλα τα κορυφαία βραβεία στην ενδοκρινολογία και το μεταβολισμό, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Καταρχήν θα του απονεμηθεί το Tops Research Achievement Award, της Αμερικανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με το οποίο αναγνωρίζεται το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα ή η μέγιστη συνεισφορά στην έρευνα στον τομέα της παχυσαρκίας.

Επιπλέον θα  λάβει το βραβείο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για το έτος 2018, ως εξέχων κλινικός ερευνητής.

Αυτό το βραβείο απονέμεται σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητή, για την τεράστια συμβολή του στην κλινική έρευνα, που συνδέεται με την παθογένεια, την παθοφυσιολογία και την θεραπεία των ενδοκρινολογικών ασθενειών.

Το πολυσχιδές έργο του αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας, η οποία θα του απονείμει το βραβείο Geoffrey Harris. Αυτό το σημαντικό βραβείο, με την υψηλότερη αξία μεταξύ όλων των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διακεκριμένο ερευνητή, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της νευροενδοκρινολογίας.

Ποιος είναι ο δρ Χρήστος Μαντζώρος
Είναι διευθυντής της Μονάδας Διατροφής στο Beth Israel Deaconess Medical Center και διευθυντής του ενδοκρινολογικού τομέα στο VA Boston Healthcare System, δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ο δρ Μαντζώρος υπηρετεί ως τακτικός καθηγητής της έδρας της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή. Επίσης, έχει υπηρετήσει ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Είναι επίσης ο αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού Metabolism, ενός ιστορικού ιατρικού περιοδικού το οποίο υπό την ηγεσία του γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο όσον αφορά και την ποιότητα των εργασιών που δημοσιεύει και την ενημέρωση των ιατρών για τις καινούργιες κλινικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

Πέραν όλων των άλλων επιτευγμάτων που του αναγνωρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για το έργο του στην ενδοκρινολογία, η έρευνά του έχει ενισχύσει και εμπλουτίσει την γνώση μας για τα ευεργετικά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. Μέσα από κλινικές επιδημιολογικές μελέτες έχει οδηγήσει στην εφαρμογή αυτών των ανακαλύψεων προς όφελος της δημόσιας υγείας. Οι καινοτόμες έρευνές του στον τομέα αυτό έχουν επεκτείνει ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό για τη διατροφή, από αντιπροσωπευτικά δείγματα ερευνών σε πιο δραστικές, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες μπορούν να αποδείξουν αιτιότητα.

Πηγή: tovima.gr