19 Σεπτέμβριος 2017, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 19:10

Υπέροχες στιγμές άφησε πίσω του το 11ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών του Πόντου (βίντεο)

  • Υπέροχες στιγμές άφησε πίσω του το 11ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών του Πόντου (βίντεο)

Με οδηγό την παράδοση και με γνώμονα την ανάδειξη του ποντιακού στοιχείου και της πλούσιας ιστορίας της Αργυρούπολης του Πόντου, ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις «11ο αντάμωμα Αργυρουπολιτών του Πόντου», στην πλατεία Πόντου της Αργυρούπολης Αττικής.

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης για μια ακόμη χρονιά κατάφερε να ταξιδέψει στη γη του Πόντου τον κόσμο που προσήλθε, με τον ήχο της ποντιακής λύρας να αντηχεί παντού.

Το αντάμωμα ξεκίνησε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία της φιλολόγου και δασκάλας ποντιακής διαλέκτου Γιώτας Ιωακειμίδου για την ποντιακή διάλεκτο, ενώ αναλύθηκε η σημασία των μεταλλείων της Αργυρούπολης στη διάδοση του ποντιακού ελληνισμού από τον εκπαιδευτικό Βασίλη Κωνσταντινίδη. Το θρησκευτικό κομμάτι των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Πέμπτη, με Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πιστοί κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.

Στη χορευτική παράδοση της Ελλάδας ταξίδεψε την Παρασκευή το κοινό. Στη σκηνή ανέβηκαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης και ο Λαογραφικός Όμιλος «Ήλιδα», παρουσιάζοντας χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ακολούθησε γιορτή νεολαίας με τους Αλέξανδρο Κοπαλά (τραγούδι), Άκη Κοπαλά (πλήκτρα), Νίκο Γαλαπάνο (μπουζούκι) και Γιώργο Παπαδόπουλο (λύρα).

Οι χοροί και τα τραγούδια συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα με τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος», του Μορφωτικού-Λαογραφικού Συλλόγου «Ελλήνων Διαδρομές», του Συλλόγου Ποντίων Λιοσίων «Η Τραπεζούντα» και του Συλλόγου Ποντίων Μελισσίων. Η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη (λύρα, τραγούδι) και τον Λευτέρη Κεφαλίδη (νταούλι).

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με χορούς του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», του Συλλόγου Ποντίων Λιβαδειάς και Άσπρων Σπιτιών «Ο Ευκλείδης» και της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης. Προηγήθηκε η ομιλία του ερευνητή-λαογράφου Γιώργου Χατζηελευθερίου για την Αργυρούπολη Πόντου, Αττικής, Κιλκίς, Κρήτης καθώς και την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης Νάουσας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Σταύρο Σαββίδη (λύρα, τραγούδι), τον Γιώργο Στεφανίδη (λύρα, τραγούδι) και τον Λευτέρη Κεφαλίδη (νταούλι).

  • Βίντεο και φωτογραφίες: Βαρβάρα Σιαφάκα.