19 Σεπτέμβριος 2017, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 13:54

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας μέχρι το 2022

  • Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας μέχρι το 2022
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με βλέψεις για τη δημιουργία μουσείου για τον μικρασιατικό ελληνισμό έως το 2022, οπότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο (16 Σεπτεμβρίου) ημερίδα με θέμα: «Το Μουσείο των Ελλήνων της Καθ' Ημάς Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας», στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΟΠΣΕ για την 95η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στην ημερίδα αναλύθηκαν όλες οι πτυχές της δημιουργίας του μουσείου στις Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ομιλητές ήταν ο πολεοδόμος Φαίδων Παπαθεοδώρου, ο οποίος εισηγήθηκε «Το ιστορικό πλαίσιο της πρότασης για ίδρυση του Μουσείου των Ελλήνων της Εγγύς Ανατολής στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας – Χώροι και τρόποι οργάνωσής του», και ο αρχιτέκτονας Χρήστος Φλώρος, που παρουσίασε την «Αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης και εσωτερικής αναδιαρρύθμισης των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας για τη δημιουργία του μουσείου».


Από την ημερίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποιες διαδικασίες, και με τις συντονισμένες ενέργειες της ΟΠΣΕ και των μικρασιατικών σωματείων το μουσείο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2022. Όπως τονίστηκε, υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες κυρίως με την επίσημη πολιτεία, οι οποίες όμως με καλή θέληση μπορούν να ξεπεραστούν και να δοθούν τελικά τα κτήρια της Λ. Αλεξάνδρας για να στεγαστεί η μνήμη της Μικράς Ασίας.

Ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι, οι εισηγητές ανέφεραν πως σκοπός είναι να αλλάξουν τα κτήρια όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες του μουσείου μπαίνουν μέσα να βλέπουν τους χώρους όπως ήταν όταν κατοικούσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.