19 Σεπτέμβριος 2017, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 14:00

Ο Μαρία χτυπά την Καραϊβική με ανέμους που φτάνουν τα 257 χλμ. (βίντεο)

  • Ο Μαρία χτυπά την Καραϊβική με ανέμους που φτάνουν τα 257 χλμ. (βίντεο)
    Ο κυκλώνας Μαρία όπως φαίνεται από το διάστημα (φωτ.: EPA / NOAA)

Μετά τον Χάρβεϊ, την Ίρμα και τον Χοσέ ήρθε η σειρά για τον Μαρία, τον τέταρτο κυκλώνα που σαρώνει τον βόρειο Ατλαντικό το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το γαλλικό μετεωρολογικό δίκτυο La Chaine Meteo πρόκειται για ρεκόρ κυκλώνων στην περιοχή.

Η Δομινίκα ήταν το πρώτο νησί στην Καραϊβική που έπληξε ο Μαρία, ο οποίος αναβαθμίστηκε ξανά στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, και συνεχίζει να συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν τα 257 χλμ./ώρα. Το νησί, που ανήκει στις Μικρές Αντίλλες, κηρύχθηκε από νωρίς σε κατάσταση συναγερμού.

Γεμάτη απελπισία ήταν η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο πρωθυπουργός Ρούζβελτ Σκέριτ ο οποίος είδε τον κυκλώνα να ξηλώνει τη στέγη του σπιτιού του. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα ξημερώσουμε με ειδήσεις για μεγάλη φυσική καταστροφή, πιθανόν και θανάτους», ανέφερε. Μάλιστα έκανε ζωντανή μετάδοση την ώρα που το σπίτι του άρχισε να πλημμυρίζει. Λίγο αργότερα ενημέρωσε ότι σώθηκε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών.

Μετά τη Δομινίκα το μάτι του κυκλώνα κατευθύνθηκε προς τη γειτονική Γουαδελούπη, που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Για ένα 24ωρο αναμένεται να νεκρώσουν τα πάντα στο νησί, ενώ οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο Μαρία στη συνέχεια θα πλήξει τα νησιά Μονσεράτ και Σεντ Κιτς και Νέβις, τις Αμερικανικές και Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αλλά και το Πουέρτο Ρίκο.