18 Σεπτέμβριος 2017, 23:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2017, 23:41

Η Ισπανία απομακρύνει τον πρεσβευτή της Β. Κορέας ως persona non grata

  • Η Ισπανία απομακρύνει τον πρεσβευτή της Β. Κορέας ως persona non grata
    (Φωτ.: EPA / KCNA)

Η ισπανική κυβέρνηση διέταξε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς τον persona non grata, στον απόηχο των πυρηνικών δοκιμών και των εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγιάνγκ.

«Σήμερα ο πρεσβευτής της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας κλήθηκε και του κοινοποιήθηκε η απόφαση ότι θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο.

»Πρέπει να σταματήσει να εργάζεται και να φύγει από τη χώρα πριν από την 30η Σεπτεμβρίου», επισημαίνεται σε μήνυμα του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Το υπουργείο είχε καταδικάσει από τα τέλη Αυγούστου «τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας» που «παραβιάζουν το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια».

Απτόητη η Πιονγιάνγκ
Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα διαμηνύει ότι οι νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα είναι «σκληρές, ανήθικες και απάνθρωπες» και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Οι νέες κυρώσεις που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστούν μια «εχθρική ενέργεια με στόχο την φυσική εξόντωση του λαού» της Βόρειας Κορέας, καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ