18 Σεπτέμβριος 2017, 21:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2017, 09:43

Το πετρέλαιο στο πιάτο μας;

  • Το πετρέλαιο στο πιάτο μας;
    Η πετρελαιοκηλίδα στην παραλία του Άγιου Κοσμά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Οι επίσημες Αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα για πιθανή μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα. Η αλίευση, λένε, αυτή την εποχή γίνεται είτε με γρι γρι, σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές, είτε παράκτια. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία, δηλαδή η αλιεία σε απόσταση τριών-τεσσάρων μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι γρι δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.

Ακόμα και έτσι να είναι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα στην διατροφική αλυσίδα δυστυχώς θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι πιθανόν άμεσα.

Ο υπεύθυνος Θαλάσσιων Ερευνών του WWF Γιώργος Παξιμάδης ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι οι τοξικές επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας όπως αυτή του Σαρωνικού είναι «άμεσες αλλά και χρόνιες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά τους. Επιπλέον, μέσω της βιοσυσσώρευσης, τοξικές ουσίες περνούν μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο, όπως είπε. 

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών επισημαίνει ότι ψάρια και θαλασσινά μπορεί σε βάθος χρόνου μπορούν να αποκτήσουν καρκινογόνες ιδιότητες, εξαιτίας της μόλυνσής τους.


Εκτός από τη ρύπανση που βλέπουμε, υπάρχει και αυτή που δεν βλέπουμε, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα τεκμηριωμένη ενημέρωση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

«Τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων του περιέχουν ενώσεις που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών. Τα αυγά, οι προνύμφες των ψαριών και τα νεαρά άτομα είναι γενικά πιο ευαίσθητα. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς και φαινόμενα βιοσυσσώρευσης, κυρίως καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων από οργανισμούς που φιλτράρουν την τροφή τους, όπως π.χ. μύδια, στρείδια κ.λπ.», σημειώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Ο επικεφαλής του ελληνικού WWF Δημήτρης Καραβέλλας επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει συνεχής και τεκμηριωμένη ενημέρωση για την ακριβή εικόνα της μόλυνσης, που προφανώς δεν περιορίζεται σε αυτό που βλέπουμε στις παραλίες και στις ακτές της Αττικής. «Ίσως στην παρούσα φάση οι αρμόδιοι να μας μιλάνε γι’ αυτά που θα βλέπουμε.

»Αλλά αυτά που δεν βλέπουμε συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί. Το πόσο πετρέλαιο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν το γνωρίζουμε.

»Το εάν το πετρέλαιο αυτό θα μπει σε μια διαδικασία βιοσυσσώρευσης και θα περάσει στην τροφική αλυσίδα, επίσης δεν το γνωρίζουμε. Δεν λέμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σίγουρα. Όμως αυτό που εμείς ως WWF λέμε από την πρώτη στιγμή, είναι ότι χρειάζεται τεκμηριωμένη ενημέρωση, με στοιχεία και με ακριβή δεδομένα. Η κατάσταση πρέπει να τεθεί σε μια διαδικασία τακτικής, τακτικότατης παρακολούθησης πολύ συγκεκριμένων παραμέτρων, ώστε να βλέπουμε πώς εξελίσσεται», είναι η δήλωση του Δημήτρη Καραβέλλα, την οποία επικαλείται το protothema.gr