18 Σεπτέμβριος 2017, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2017, 13:22

Τα πάνω κάτω στο Κουρδιστάν φέρνει η ενεργειακή συμφωνία Πούτιν-Μπαρζανί

  • Τα πάνω κάτω στο Κουρδιστάν φέρνει η ενεργειακή συμφωνία Πούτιν-Μπαρζανί
    (Φωτ.: Twitter / Berzê #Yes4KRD‏)

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, και ενώ Ιράν, Ιράκ και Τουρκία εκτοξεύουν απειλές εναντίον του προέδρου της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν (ΑΔΚ), που πήρε την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κουρδικά και τουρκικά ΜΜΕ, σήμερα ανακοινώθηκε από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Rosneft και από την ΑΔΚ ότι η ρωσική εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, υποσχόμενη ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή του. Η Rosneft, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, με τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή διεκδικεί μερίδιο της μεγάλης ενεργειακής πίτας που βρίσκεται στο υπέδαφος του υπό ανεξαρτητοποίηση Κουρδιστάν.

Φυσικά η ανακοίνωση της συμφωνίας, μόλις μερικές μέρες πριν από το δημοψήφισμα, έγινε για να καταδειχθεί η άτυπη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στο δημοψήφισμα, για το οποίο επισήμως η Ρωσία δεν έχει εκφράσει κάποια θέση μέχρι σήμερα.