18 Σεπτέμβριος 2017, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2017, 12:20

Διεθνές χαστούκι στον Ράμα για τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας

  • Ράμα: Σύντομα η συμφωνία με Ελλάδα
    Ο Έντι Ράμα (φωτ. αρχείου: EPA / Felipe Trueba)

Προσπάθησε να φτιάξει μια διεθνή συμμαχία προκειμένου να δώσει «νομιμοποίηση» στις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας, αλλά δεν του… βγήκε. Ο λόγος για τον Έντι Ράμα ο οποίος, σύμφωνα με το Έθνος, θέλησε να ενημερώσει τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα σχέδια απαλλοτριώσεων που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πρόγραμμα τουριστικής ανάπλασης της περιοχής.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη δίωρη συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις προσπάθησε να τους πείσει ότι το πρόβλημα είναι «καμιά 50αριά που φωνάζουν χωρίς λόγο»!

Ωστόσο, αντί να βρει το στήριγμα που έψαχνε, από την πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομάνα Βλαχούτιν άκουσε ότι «εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε πρέπει να αλλάξει ο νόμος», ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Λιου του τόνισε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν γνωστά τα όρια των περιουσιών – αυτή είναι, άλλωστε, και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντίστοιχη θέση υπέρ των Ελλήνων της Χειμάρρας πήρε και ο Ολλανδός διπλωμάτης που ήταν παρών στην ενημέρωση, ο οποίος θύμισε στον Έντι Ράμα ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην Αλβανία έκρινε ότι στο νόμο υπάρχουν ατέλειες και νομικές παραβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Έντι Ράμα συναντήθηκε στα Τίρανα και με αντιπροσωπεία κατοίκων της Χειμάρρας. Πληροφορίες του himara.gr αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε και χάρη στις πιέσεις διεθνών κύκλων. Οι Έλληνες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να εξαιρεθούν από το σχέδιο απαλλοτριώσεων τα σπίτια που είναι κατοικήσιμα και να εγγραφούν άμεσα στο υποθηκοφυλακείο οι ελληνικές περιουσίες, ώστε να λυθεί μια και καλή το θέμα.

Το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης είναι να γίνει αναπαλαίωση των ιστορικών κέντρων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλαιά Χειμάρρα και να γίνει ανάπλαση στα Σπήλια Χειμάρρας. Το master plan, ωστόσο, προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων, δηλαδή αλλοίωση του πληθυσμού της.