17 Σεπτέμβριος 2017, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2017, 21:43

Ξεκινάνε τον Οκτώβριο τα μαθήματα στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

  • Υποτροφίες για μεταπτυχιακά σε αποφοίτους της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

Από την έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανακοινώθηκαν τα δύο προπτυχιακά μαθήματα που προσφέρονται στους φοιτητές/τριες του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στο χειμερινό εξάμηνο 2017-2018.

Πρόκειται για τα μαθήματα:

  • Εισαγωγή στην Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
  • Ο Ελληνισμός της Ανατολής κατά τους νεότερους χρόνους.

Η ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής από την άλωση της Πόλης μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα θα αποτελέσει αντικείμενο του μαθήματος. Θα εξετασθούν θέματα όπως η οικονομική και πολιτιστική ανάδυση και ανάπτυξη των Ελλήνων της Μ. Ασίας, οι ιστορικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Ιωνίας, Πόντου και Καππαδοκίας, το «μιλλέτ» των Ρωμιών και η περίοδος του Τανζιμάτ, η διείσδυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μ. Ασία, το Κίνημα των Νεότουρκων και η τύχη των μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι σχέσεις των Ελλήνων με άλλους σύνοικους λαούς.

Διδάσκων είναι ο επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Τα μαθήματα ξεκινάνε στις  4 Οκτωβρίου και θα επαναλαμβάνονται κάθε Τετάρτη, 18:30-21:00.

Μπορούν να τα παρακολουθήσουν επίσης φοιτητές /τριες και από άλλα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αν τους το επιτρέπει το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός τους. Στο εαρινό εξάμηνο θα διδαχθούν άλλα δύο μαθήματα, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, σχετικά με τον Πόντο, κατά τη διάρκεια του 19ου και του 2ου αιώνα