17 Σεπτέμβριος 2017, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2017, 15:38

Eπέστρεψε στη Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό μετά από 51 ημέρες στις τουρκικές φυλακές

  • Eπέστρεψε στη Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό μετά από 51 ημέρες στις τουρκικές φυλακές

Στη χώρα του επέστρεψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία μετά την απελευθέρωσή του από τις τουρκικές φυλακές, όπου παρέμεινε για 51 ημέρες. «Το αεροσκάφος της Air France με προέλευση την Κωνσταντινούπολη στο οποίο επιβαίνει ο δημοσιογράφος προσγειώθηκε στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ», έγραψε στο Twitter ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη την 1η Αυγούστου στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, όταν βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες στις οποίες πόζαρε μαζί με μέλη της συριακής κουρδικής οργάνωσης YPG που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Ο Μπιρό υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν επάνω του χρονολογούνται από το 2013, όταν έκανε ένα ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των μειονοτήτων στη Συρία. Ο δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα τηλεοπτικά κανάλια TV5 Monde, Arte και τον ιστότοπο Slate.

Ο Λου Μπιρό δήλωσε ότι αισθάνεται «μεγάλη ανακούφιση που επέστρεψε» στη Γαλλία και «πολύ κουρασμένος» στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ. Πρόσθεσε πως «μέχρι τέλους δεν ήμουν βέβαιος αν θα μπορούσα να φύγω». Οι συνθήκες κράτησής του ήταν στην αρχή «λίγο πολύπλοκες» αλλά «από τη στιγμή που ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε την απελευθέρωσή μου, υπήρξαν αλλαγές, οι φρουροί άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως δεν ήμουν τρομοκράτης, ότι τα γεγονότα για τα οποία με κατηγορούσαν δεν ήταν απαραίτητα αλήθεια», είπε.

«Δεν υπέστην σωματική κακοποίηση, αλλά υπήρχαν απειλές, εκφοβισμοί. Τέθηκα υπό κράτηση για έξι ημέρες προτού οδηγηθώ στη φυλακή. Τότε ήταν πιο πολύπλοκο», υποστήριξε.

«Την εβδομάδα της προφυλάκισης, τον μεταχειρίστηκαν όπως τους Κούρδους κρατούμενους, άρα υπέστη ψυχολογική βία (...) Από τη στιγμή που φυλακίστηκε, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του, Λοΐκ Μπιρό. Ο Εμανουέλ Μακρόν μου είπε στο τηλέφωνο να «εκμεταλλευθώ τις προσεχείς ημέρες, να ξεκουραστώ», πρόσθεσε ο Λου Μπιρό. Τον νεαρό δημοσιογράφο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η οικογένειά του, η φίλη του και η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.