17 Σεπτέμβριος 2017, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2017, 14:03

Παυλόπουλος: Οι απαιτήσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις είναι απαράγραπτες

  • Παυλόπουλος: Οι απαιτήσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις είναι απαράγραπτες
    Ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Στα μηνύματα που εκπέμπει η θυσία της Βιάννου αναφέρθηκε το μεσημέρι με δήλωση του από τα μαρτυρικό χωριό της Κρήτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του χωριού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

«Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου εκπέμπει τρία μηνύματα. Πρώτον το μήνυμα της ελευθερίας. Εμείς οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε πάντοτε ανυποχώρητοι τα σύνορα μας την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε αρχικά ο ΠτΔ και συνέχισε: «Δεύτερον, το μήνυμα της μνήμης. Δεν ξεχνάμε στη μνήμη τους και για λόγους δικαιοσύνης ότι οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι και θα είναι πάντοτε απαράγραπτες. Δηλαδή θα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Μέχρι την τελική δικαίωση.

»Το τρίτο μήνυμα είναι το μήνυμα της διδαχής. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Να νομίζουμε ότι ο εφιάλτης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει τελειώσει. Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Πρέπει να φύγουν οι αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που δημιούργησαν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στη δυστυχία των ανθρώπων».