15 Σεπτέμβριος 2017, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2017, 16:04

Η ποντιακή λύρα έφτασε στο Αλγέρι χάρη στον Χρήστο Καλιοντζίδη (βίντεο)

  • Η ποντιακή λύρα έφτασε στο Αλγέρι χάρη στον Χρήστο Καλιοντζίδη (βίντεο)
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ο Χρήστος Καλοντζίδης έμαθε ποντιακή λύρα παρακολουθώντας τον πατέρα του Μιχάλη την ώρα που έκανε μάθημα. Αν και μόλις 24 ετών, ο μουσικός έχει καταφέρει να δώσει το δικό του στίγμα, και πορεύεται με μότο ότι «η ποντιακή παράδοση δεν χρειάζεται προστάτες ούτε θεματοφύλακες. Έχει τον τρόπο να επιβιώσει».

Και ο ίδιος, έχοντας βρει τον τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, σήμερα το βράδυ συμπράττει με μουσικούς από την Αλγερία σε μια μοναδική παράσταση που θα παρουσιαστεί στην όπερα του Αλγερίου υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου, και στην οποία η λύρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα, δίνοντας μια πρόγευση αυτής της μουσικής συνάντησης ο Έλληνας λυράρης ανέβασε ένα βίντεο από την πρόβα. Το τραγούδι που παίζει μαζί με Αλγερινούς μουσικούς είναι από το κλασικό ρεπερτόριο της διάσημης Αιγύπτιας τραγουδίστριας Ουμ Κουλθούμ.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν ορισμένα τραγούδια τα οποία είναι κοινά στο ρεπερτόριο της αλγερινής και της ελληνικής μουσικής, ενώ θα παιχτούν και ορισμένα ποντιακά τραγούδια. Από την Ελλάδα συμμετέχει και η τραγουδίστρια Έλενα Βασιλειάδη», τόνισε μιλώντας στο pontos-news.gr ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 24χρονος λυράρης λαμβάνει μέρος σε μια παράσταση με έθνικ περιεχόμενο, καθώς στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, έναν ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα.