13 Σεπτέμβριος 2017, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2017, 21:51

Σε Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα έφθασε η πετρελαιοκηλίδα

  • Υπουργείο Υγείας: Σε ποιες ακτές απαγορεύεται το κολύμπι λόγω πετρελαιοκηλίδας
    Εικόνα από τη ρύπανση στην παραλία της Γλυφάδας

Πετρελαιοκηλίδα 400 τμ εντοπίστηκε στον Άγιο Κοσμά, κοντά στην ακτή, μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» κοντά στη Σαλαμίνα τα ξημερώματα της Κυριακής. Ωστόσο, η θαλάσσια ρύπανση έχει φτάσει έως και τη Γλυφάδα, όπως χαρακτηριστικά μαρτυρούν φωτογραφίες που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι «πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο το παραλιακό μέτωπο».

Επίσης, κάνει γνωστό ότι από νωρίς σήμερα διέθεσε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, που συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων φορέων. «Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα», υπογραμμίζει ο Γ. Παπανικολάου.

Από το Λιμενικό έγινε γνωστό ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου που πραγματοποιήθηκε χθες, εντός ποντισθέντων φραγμάτων ναυαγίου, δεν υφίσταται ρύπανση ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης του φορτίου του πλοίου. Παράλληλα, με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας και της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα σε περιοχές κατά μήκος όρμου Κυνοσούρας και κόλπου Σεληνίων νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως μαρίνα Ζέας. Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας. Σημειώνεται ακόμη ότι, στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Επιπρόσθετα, έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενημέρωση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της ρύπανσης με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διονύσιου-Χαράλαμπου Καλαματιανού και του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη. Έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα, τυχόν ευθύνες αλλά και για να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχύ και μακρύτερο ορίζοντα, ζήτησε ο βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νότης Μηταράκης.

Νωρίτερα, μάχη για να περιορίσουν τη ρύπανση σε Πειραϊκή και Φρεαττύδα, όπου, έντονη είναι η δυσοσμία, έδιναν ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη, καθώς κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τους ανέμους και έκαναν εκεί την εμφάνισή τους.

  • Φωτογραφίες: Πάρης Σαρρηκώστας - Facebook / Γ. Παπανικολάου.