13 Σεπτέμβριος 2017, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2017, 14:49

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Ίσως υπάρξουν νέα μέτρα το 2018

  • Κυβερνητικός αξιωματούχος: Ίσως υπάρξουν νέα μέτρα το 2018
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα το 2018 άφησε κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί». H συγκεκριμένη πηγή υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα περίπου στις 20 Οκτωβρίου.

Η ανάγκη νέων μέτρων συνδέεται με τη δημοσιονομική απόκλιση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, το 2017 θα υπάρξει υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη διανομή του επιπλέον ποσού για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την πληρωμή του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, αλλά και για αναπτυξιακά προγράμματα. «Θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός», επισήμανε σχετικά με το πλεόνασμα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση («το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2018», τόνισε ο αξιωματούχος), καθώς η Ελλάδα δεν θέλει στις συζητήσεις που θα γίνουν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο να είναι μέρος του προβλήματος. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Ερωτηθείς εάν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ότι «από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων». Ως προς την απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών διευκρίνισε πως «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα», και έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.