13 Σεπτέμβριος 2017, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2017, 14:16

Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τις Σκουριές – Άδεια στην Ολυμπιάδα

  • Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τις Σκουριές – Άδεια στην Ολυμπιάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τα δεδομένα βάσει των οποίων η Eldorado Gold θα πάρει τις αποφάσεις της έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος το πρωί είδε το υπουργείο να πολιορκείται από μεταλλωρύχους. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός («έγινε σε καλό κλίμα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση), δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει πλήρως.

Η Eldorado Gold έχει προειδοποιήσει, ρίχνοντας ευθέως τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι εάν δεν της δοθούν άδειες έως τις 22 Σεπτεμβρίου τότε θα παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, και με δεδομένο ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι αυτό θα τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας. «Είναι ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι όρος στη σύμβαση είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα να είναι καθετοποιημένη, το τελικό προϊόν δηλαδή να είναι μέταλλο. «Για την υλοποίηση αυτού του όρου η εταιρεία είχε προτείνει μια μέθοδο πυρομεταλλουργίας, την ακαριαία τήξη ή flash melting όπως είναι γνωστή διεθνώς. Αυτή η μέθοδος, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως για το χρυσό, αλλά μόνο για άλλα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός. Επιπλέον υπάρχει και ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Ολυμπιάδας που είναι η υψηλή περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό (άνω του 10%). Το πρόβλημα αυτό καθιστά ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη τη μέθοδο του flash melting αφού όπου έχει εφαρμοστεί η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό είναι κάτω του 0,5%», εξήγησε.