13 Σεπτέμβριος 2017, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2017, 13:06

ΟΑΣΠ: Να εκκενωθούν άμεσα οι Ανάργυροι Φλώρινας, πριν από τις βροχές

  • ΟΑΣΠ: Να εκκενωθούν άμεσα οι Ανάργυροι Φλώρινας, πριν από τις βροχές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Καμπανάκι κινδύνου από τον καθηγητή και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, σχετικά με τους Ανάργυρους, το χωριό της Φλώρινας στο Δήμο Αετού, που… βουλιάζει μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Έπειτα από νέα αυτοψία, και λαμβάνοντας υπόψη τις μετρήσεις, η επιστημονική ομάδα του ΟΑΣΠ βρήκε νέα ρήγματα εντός του χωριού και διαπίστωσε ότι τα υπάρχοντα έχουν μεγαλώσει.

«Το χωριό πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, και προειδοποίησε ότι οι βροχές θα είναι επιβαρυντικές.

Ο ΟΑΣΠ παρακολουθεί το γεωλογικό ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και στα χωριά Βαλτόνερα, Φανός και Ροδώνας. «Το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάτοικοι των Αναργύρων, από τη μεριά τους, δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Τσισμαλίδης, ζητείται από τις 45 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να έχουν απάντηση στο ποιος θα πληρώσει τα ενοίκια. Η ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή ανέλαβε το κόστος των ενοικίων για τις 30 οικογένειες που είτε κατοικούσαν σε σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, είτε σε σπίτια που είναι στην κόκκινη ζώνη, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια απόφαση για τις υπόλοιπες οικογένειες του χωριού.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να συμβάλει στην προσπάθεια αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου. Όπως εξήγησε, υπάρχει προφορική δέσμευση της επιχείρησης, ενώ με την όλη πρωτοβουλία συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.