12 Σεπτέμβριος 2017, 18:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2017, 18:37

Iσόβια στη νεοναζί Μπεάτε Τσέπε για τη δολοφονία του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη

  • Iσόβια στη νεοναζί Μπεάτε Τσέπε για τη δολοφονία του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη
    Η Μπεάτε Τσέπε κατά την ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο του Μονάχου (φωτ.: EPA / Joerg Koch)

«Η συνολική ποινή μόνο ισόβια κάθειρξη μπορεί να είναι», είπε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ενώπιον του Εφετείου του Μονάχου, όπου δικάζεται η νεοναζί Μπεάτε Τσέπε για τη δολοφονία του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη, οκτώ Τούρκων μεταναστών και μιας Γερμανίδας αστυνομικού, το διάστημα 2000-2007.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελικού λειτουργού,  όπως ανέφερε η ιστοσελίδας της γερμανικής DW, «ακόμη κι αν η κύρια κατηγορουμένη Μπεάτε Τσέπε δεν ήταν ούτε μια φορά παρούσα στους φόνους, ακόμη κι αν δεν έριξε ούτε μια σφαίρα για να σκοτώσει, ακόμα και αν δεν συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση της Κολωνίας και σε άλλα εγκλήματα, ήταν συναυτουργός». Ο εισαγγελέας σκιαγράφησε την Τσέπε ως ψυχρή υπολογίστρια, που αδιαφορούσε για τις ανθρώπινες ζωές και που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν τα οικονομικά και ιδεολογικά της συμφέροντα.

Η ίδια άκουσε την πρόταση ποινής της Εισαγγελίας ανέκφραστα.

Οι δύο σύντροφοί της στη νεοναζιστική οργάνωση NSU, –το λεγόμενο τρίο της NSU– αυτουργοί των 10 φόνων, αυτοκτόνησαν το 2011 μετά από ληστεία τράπεζας, ώστε να μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

Συγκατηγορούμενοι της Τσέπε είναι και άλλοι τέσσερις υποστηρικτές της νεοναζιστικής οργάνωσης ΝSU, οι οποίοι έπαιξαν το ρόλο των βοηθών στην προετοιμασία εγκληματικών ενεργειών.

Η δίκη που διαρκεί περισσότερα από τέσσερα χρρόνια δεν τελειώνει εδώ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν η αγόρευση της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Σίγουρα πρόκειται για μια δίκη που συντάραξε τα δικαστικά χρονικά της Γερμανίας και κατέδειξε εγκληματικές παραλείψεις της πολιτείας για την εξιχνίαση της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Πηγή: DW