12 Σεπτέμβριος 2017, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2017, 13:04

Η Παναγία Σουμελά με τιμές αρχηγού κράτους στην Αγία Πετρούπολη (βίντεο)

  • Περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου η επίσημη υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίας Πετρούπολης, Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Η εικόνα θα παραμείνει στην Αγία Πετρούπολη μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, και ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες προκειμένου να προσκυνήσει το ιερότερο σύμβολο του ποντιακού πολιτισμού.

Το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» και εκπρόσωποι της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας συνόδευσαν την εικόνα μέχρι την Αγία Πετρούπολη. «Η μεταφορά της εικόνας έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να μεταφερθεί ανέπαφη η εικόνα» ανέφερε στο pontos-news.gr ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Χαράλαμπος Αποστολίδης.


Η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης (βίντεο: Saint Petersburg TV)

Σε κλίμα ιερής κατάνυξης και σύμφωνα με τις παραδόσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους κεντρικούς δρόμους της Αγίας Πετρούπολης. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική» τόνισε ο Χ. Αποστολίδης.

Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη Πάνος Μπεγλίτης, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, τοπικές Αρχές καθώς και πολιτιστικοί ποντιακοί ομογενειακοί σύλλογοι της πόλης.

Ελένη Κάλλη