12 Σεπτέμβριος 2017, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2017, 17:29

Γιατί έχασε τη γαλάζια σημαία η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας

  • Γιατί έχασε τη γαλάζια σημαία η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας
    (Φωτ.: Flickr / Andrea Tosatto)

Μπορεί να είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας, ωστόσο πλέον δεν είναι… κάτοχος Γαλάζιας Σημαίας. Ο Μύρτος στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς είναι μία από τις 19 παραλίες που θεωρείται ότι δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, απόφαση που προκάλεσε σοκ στο νησί.

Ο Μύρτος έχει ψιλό λευκό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά με χρώμα που εναλλάσσεται από γαλάζιο σε βαθύ μπλε.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αιτία για τον αποκλεισμό της διάσημης παραλίας από τον κατάλογο του 2017 είναι η έλλειψη ναυαγοσώστη και τα σκουπίδια στη στεριά – η ποιότητα των υδάτων παραμένει εξαιρετική, όπως άλλωστε και στις άλλες ελληνικές παραλίες που υποβαθμίστηκαν. Επιπλέον, οι αξιολογητές διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος της ακτής.

Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Μύρτο (η αίτηση ακύρωσης του οποίου απορρίφθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ) προβλέπει ότι στην παραλία οι ομπρέλες θα πρέπει να είναι ξύλινα σκίαστρα, και αντί για την καντίνα που λειτουργούσε «σιωπηλά» στην παραλία από το 2009 έως το 2016 να υπάρχει ένα μικρό ξύλινο κτήριο στον παρακείμενο δρόμο. Η εφαρμογή του διατάγματος σημαίνει ότι φέτος όσοι έφτασαν στην παραλία τον Ιούνιο και του Ιούνιο δεν βρήκαν ούτε νερό, ούτε τουαλέτες – το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι ένα από τα κριτήρια για τη Γαλάζια Σημαία.

Ο αντιδήμαρχος Πυλάρου Μιχάλης Γάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, είπε στο protothema.gr ότι την 1η Αυγούστου ο δήμος τοποθέτησε στον Μύρτο 52 ομπρέλες και 100 ξαπλώστρες και έδωσε άδεια στην υπάρχουσα καντίνα, η οποία όμως παρέχει μόνο τα στοιχειώδη. Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει για την παραλία όσα είναι συμβατά με τα περιβάλλον, αλλά και όσα θα της δώσουν πίσω τη Γαλάζια Σημαία.