12 Σεπτέμβριος 2017, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2017, 14:36

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για τους S-400

  • Σαφές μήνυμα του αμερικανικού Κογκρέσου στην Τουρκία για τους S-400
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Η Ρωσία και η Τουρκία έβαλαν τελικά τις υπογραφές για τους S-400, την πρώτη μεγάλη αγορά που κάνει η Άγκυρα από τη Μόσχα. Την είδηση ότι το συμβόλαιο είναι έτοιμο και αναμένεται η υλοποίησή του επιβεβαίωσαν τόσο ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε θέματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, όσο και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

«Έχει κατατεθεί ήδη προκαταβολή», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει η «Hürriyet».

«Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία», είπε στο TASS o Βλαντίμιρ Κόζιν.

Η Μόσχα τονίζει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τους S-400. «Περιμένουν στη σειρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι ρωσικές βιομηχανίες έχουν «αυξημένο φόρτο εργασίας». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υποψήφιοι πελάτες είναι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, και μερικά κράτη-μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας. «Είναι, όμως, ένα πολύ ακριβό σύστημα, και δεν έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι», κατέληξε.