13 Σεπτέμβριος 2017, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2017, 14:27

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη ταινία του Βασίλη Τσικάρα για το 1821

  • Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη ταινία του Βασίλη Τσικάρα για το 1821
    Από την ταινία «Έξοδος 1826»

Στις αρχές του 2017 μια ανεξάρτητη παραγωγή, το πρώτο πολεμικό δράμα που γυρίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 46 χρόνια, πήρε το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη και έκοψε 20.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ 30.000 το είδαν στο εξωτερικό σε ειδικές προβολές. Το φιλμ Έξοδος 1826, σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Τσικάρα, ήταν η πρώτη ταινία της τριλογίας που έχει θέμα την Επανάσταση του 1821. Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα για το δεύτερο φιλμ, το οποίο αυτή τη φορά πηγαίνει στο 1822 και στη μάχη της Μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Στη Μονή Παναγίας Δοβρά αγωνιστές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Κοζάνη οχυρώθηκαν και πολέμησαν τους Τούρκους υπό τις οδηγίες του Τάσου Καρατάσου.

Τα γυρίσματα της Πολιορκίας θα γίνουν τον Οκτώβριο σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Κεντρικός άξονας της ταινίας, που παντρεύει την ιστορία με τη μυθοπλασία, είναι ένας γάμος που γίνεται υπό άκρα μυστικότητα στο μοναστήρι. «Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η πολιορκία ξεκινά», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Η ταινία έρχεται σε μια περίοδο που φαίνεται ότι σιγά σιγά ανθεί ο λεγόμενος ιστορικός κινηματογράφος στη χώρα μας. Τους επόμενους μήνες αναμένονται αρκετές ελληνικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη με ιστορικό περιεχόμενο. Εμείς επιλέγουμε το 1821 καθώς η περίοδος μας συγκινεί αφάνταστα», ανέφερε ο Βασίλης Τσικάρας σε συνέντευξή του στο star.gr.

Και στην Πολιορκία θα υπάρχει συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών, Μανώλη Σαββίδη, ενώ το δικό τους «ρόλο» θα έχουν τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι παραδοσιακών συλλόγων.