10 Σεπτέμβριος 2017, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:48

Αίγυπτος: Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη – Φαραωνικός τάφος 3.500 ετών σε εξαιρετική κατάσταση

Έναν πολύ καλά διατηρημένο φαραωνικό τάφο που χρονολογείται στα χρόνια της 18ης Δυναστείας του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου –περίπου στο 15 αιώνα π.Χ.– έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για τον τάφο εξέχοντος χρυσοχόου της εποχής, μέσα στον οποίο βρέθηκαν αγάλματα, κοσμήματα και βέβαια μούμιες.

Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, βρέθηκε άγαλμα που εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, μετέδωσε η Αλ Αχράμ. Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.

Την εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη παρουσίασε το Σάββατο στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χάλιντ Ελ Ενάνι. Στην τελετή παρέστησαν ο Έλληνα πρέσβης στο Κάιρο, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο πρέσβης της Κύπρου Χάρης Μορίτσης, εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και πλήθος ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η ανασκαφή που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Μουστάφα Ουαζίρι.

Οι αιγυπτιακές Αρχές φιλοδοξούν ότι το νέο αρχαιολογικό εύρημα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ξένους και θα δώσει ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα λόγω σειράς τρομοκρατικών χτυπημάτων.