9 Σεπτέμβριος 2017, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2017, 16:49

Αίγυπτος: Ξεκινά η αποκατάσταση της εκκλησίας των κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας

  • Αίγυπτος: Ξεκινά η αποκατάσταση της εκκλησίας των κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας

Μία απόφαση-σταθμό για τη διατήρηση της ιστορίας των ελληνικών κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας, εκεί όπου έχει εναποτεθεί το σώμα πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων, που έχουν συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, πήρε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ). Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοτικής της Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο, Εδμόνδο Κασιμάτη, αποφασίστηκε να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη διαδικασία της ανακαίνισης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Γι' αυτό το σκοπό, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικών, αλλά θα τηρήσει και όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, για την ανάθεση των απαιτούμενων εργασιών ανακαίνισης και καλλωπισμού του χώρου (δημοσίευση στις εφημερίδες, μειοδοσία βάσει εγχειριδίου καταστάσεων με περιληπτικές γνώσεις και εκθέσεις τεχνικής μηχανικής, και σύσταση δύο επιτροπών -μία τεχνική και μία οικονομική- για την εξέταση των φακέλων).

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Κοινοτικής Επιτροπής Αλεξανδρείας, αποφασίστηκε να σκαφτεί ο χώρος, προκειμένου να δουν οι μηχανικοί τα θεμέλια και να συνταχθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Επιβλέπων πολιτικός μηχανικός ορίστηκε ο Γρηγόριος Σαατσόγλου.

Το έργο, από πλευράς Κοινότητας, θα επιμεληθούν ο Εδμόνδος Κασιμάτης και όλη η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ, πάντα σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στο 1ο κοιμητήριο είχε ταφεί ο Γεώργιος Αβέρωφ. Επίσης, εκεί βρίσκονται ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ενώ φυλάσσονται και τα οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μ. Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως σημειώνει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ