9 Σεπτέμβριος 2017, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2017, 08:00

Αθήνα 1917: Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής (βίντεο)

  • Αθήνα 1917: Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής (βίντεο)
    (Φωτ.: benaki.gr)

Ενα εκπληκτικό βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, «Αθήνα 1917: Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής», σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης.  Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από την φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής». 

Ακριβώς εκατό χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του 1917, Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της «Στρατιάς της Ανατολής» πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας.

Πρόκειται για σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης, οι οποίες έχουν –με την πάροδο του χρόνου– λησμονηθεί ή χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το εξαιρετικά πλούσιο οπτικό αρχείο για την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

&

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου, βλέπει την Αθήνα του 1917 μέσα από τη ματιά και τις αναζητήσεις αυτών των ξένων στρατιωτών και προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία εκείνα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης. Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση φυλάσσεται σήμερα στο Παρίσι.