7 Σεπτέμβριος 2017, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2017, 18:03

Εντός πενταμήνου ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

  • Εντός πενταμήνου ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Εντός των επόμενων τεσσάρων ή πέντε μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τα πεδία υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται ήδη στη φάση της διεθνούς δημοσιοποίησης μέσω της ΕΕ. Αυτό γνωστοποίησε, την Πέμπτη, από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε ότι προφανώς τα πρώτα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν ανακοινώνουμε νούμερα, ούτε μιλάμε για "Ελ Ντοράντο υδρογονανθράκων". Κρατάμε χαμηλούς τόνους, γιατί πρώτον τα πράγματα έχουν διάφορα στάδια και δεν γίνονται σε μία μέρα. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ απλή. Δεν χρειάζεται ούτε να υπολογίζουμε, ούτε να προεξοφλούμε αποτελέσματα, αλλά να στηρίζουμε τη διαδικασία βήμα-βήμα», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα.

Αναφερόμενος γενικά στην προοπτική της παραγωγής των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το πεδίο καταγράφονται δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, έκλεισαν οι συμβάσεις που υπήρχαν από προηγούμενο διαγωνισμό για τα χερσαία κομμάτια, Ήπειρο και Δυτική Στερεά, καθώς και για τα θαλάσσια του Ιονίου και, δεύτερον, έχουμε άνοιγμα ενδιαφέροντος για δύο πολύ μεγάλα πεδία, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που δίνουν άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα. «Απέναντι και στα δύο αυτά, η θέση μας είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες αυτές κι αυτό έγινε ήδη.

Τα πεδία νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της διεθνούς, μέσω ΕΕ, δημοσιοποίησής τους κι ο διαγωνισμός θεωρητικά θα γίνει σε τέσσερις με πέντε μήνες, όταν κλείσει η φάση της δημοσιοποίησης», εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο και έχουν κλείσει κενά για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την αποσαφήνιση του τι και πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα στον ενεργειακό τομέα. Διαμορφώθηκαν, δε, οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κομμάτι του μεγάλου ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε παρόντες και θέλουμε και στα Βαλκάνια, οι φίλοι μας, να ακολουθήσουν κοινές στρατηγικές για να εξυπηρετήσουμε όλοι καλύτερα τα συμφέροντά μας και στο τέλος της ημέρας να υπάρχει όφελος για όλους», είπε.

Επίσης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στα τρία στρατηγικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη για το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου στόχου για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη και την ενοποίηση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για:

  • Τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), του οποίου κατασκευάστηκε, ήδη, περίπου το μισό από το ελληνικό κομμάτι, με προοπτική το έργο να είναι λειτουργικό το 2020.
  • Τον Κάθετο Άξονα (σ.σ. τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, ΙGB), για τον οποίο ο Γιώργος Σταθάκης ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο και ότι είναι βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να προχωρήσει το θέμα, που στηρίζεται και χρηματοδοτικά από την ΕΕ.
  • Τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο προανήγγειλε άμεσα πολύ θετικές εξελίξεις

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ