7 Σεπτέμβριος 2017, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2017, 12:30

Τιμήθηκε ο Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου (βίντεο)

  • Τιμήθηκε ο Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου (βίντεο)
    (Φωτ.: Maria Nikolaidis Anthony)

Έως την Αυστραλία ταξίδεψε η ιστορία του οικισμού του Θρυλορίου, μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», αποτίοντας φόρο τιμής στην κληρονομιά του ιδρυτή του οικισμού, Ύπατου Αρμοστή των Προσφύγων, Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την έναρξη της αποστολής του και τη διάσωση χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου το παρών έδωσαν μέλη και φίλοι του συλλόγου της ομογένειας οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον μεστό λόγο του ερευνητή του έργου του Τρελόαρ δρ Παναγιώτη Διαμάντη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του και σε ό,τι αφορά τον οικισμό του Θρυλορίου Ροδόπης που φέρει και το όνομά του.

Ο Τρελόαρ, που έφυγε από τη ζωή το 1980 σε ηλικία 96 ετών, κατάφερε μεταξύ 1922 και 1926 –περίοδο κατά την οποία διατέλεσε Αρμοστής για τους Πρόσφυγες– να σώσει πάνω από 108.000 ανθρώπινες ζωές και να ιδρύσει 12 χωριά στη Θράκη. Ένα από αυτά είναι και το Θρυλόριο, που πήρε το όνομά του. Πρόκειται για ένα αμιγώς ποντιακό χωριό, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, για το οποίο ο Π. Διαμάντης έκανε εκτενή αναφορά.

Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν οι ανοιχτές συνομιλίες του Π. Διαμάντη με τον μικρότερο γιο του Τρελόαρ, Ντέιβιντ, ο οποίος ζει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας και ασχολείται μέχρι και σήμερα με την καταγραφή του ιστορικού αρχείου του πατέρα του, αλλά και με τη Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».