5 Σεπτέμβριος 2017, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2017, 09:54

Μετά τις διακοπές, τρίτη αξιολόγηση με 95 προαπαιτούμενα

  • Μετά τις διακοπές, τρίτη αξιολόγηση με 95 προαπαιτούμενα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στην Αθήνα έρχονται την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να προετοιμάσουν το… έδαφος για την τρίτη αξιολόγηση και εν αναμονή της άφιξης των επικεφαλής της αποστολής στα μέσα Οκτωβρίου. Το νέο «πακέτο» διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το EuroWorking Group περιμένει την απόφαση για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση των 800 εκατ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, η οποία εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Μετά τον έλεγχο αυτών των στοιχείων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Χθες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εισηγήθηκαν θετικά για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων.

Ενόψει και του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου, και μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών, συνεδρίασε και το EuroWorking Group προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Σήμερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τον Πιερ Μοσκοβισί. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επί τάπητος θα τεθούν οι προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης.