2 Σεπτέμβριος 2017, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2017, 20:05

Υπέροχο ψηφιδωτό πολιτισμού στην «3η Γιορτή Γης» στη Χαρίεσσα (φωτο)

  • Υπέροχο ψηφιδωτό πολιτισμού στην «3η Γιορτή Γης» στη Χαρίεσσα (φωτο)

«Τσικάρι μ΄ πόσος κόσμος να χωρέσει στην Χαρίεσσας»... Στο κατάμεστο, για ακόμα μια χρονιά, προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Χαρίεσσας, με περισσότερους από 1.200 επισκέπτες, πραγματοποιήθηκε η «3η Γιορτή Γης» το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2017. Ένα μουσικό συνονθύλευμα ήχων, χρωμάτων, εικόνων παράδοσης, παρουσιάστηκε από χορευτές και χορεύτριες τεσσάρων συλλόγων εκπροσωπώντας την Μακεδονία και τον Πόντο.

Στη σκηνή παραβρεθήκαν περισσότεροι από 100 χορευτές, τα «Ποντιακά Νιάτα» Ζερβοχωρίου, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Δημήτριος Χαρίεσσας» και η οικοδέσποινα Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας. Όλοι μαζί δημιούργησαν ένα μοναδικό ψηφιδωτό πολιτισμού με χορούς κυκλωτικούς.

Κεντρικό κομμάτι της εκδήλωσης και φέτος ήταν η ανάδειξη και η προβολή των ημαθιώτικων καρπών. Οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να γευτούν δωρεάν πρωτότυπες και δροσιστικές προτάσεις από φρούτα της περιοχής. Στα τραπέζια υπήρχαν τοποθετημένα καλαίσθητα καλαθάκια με ποικιλία φρέσκων φρούτων της περιοχής και κομπόστες ροδάκινο, που επιμελήθηκε με κάθε λεπτομέρεια η Αθηνά Τζούρτζια. Η πρωτοτυπία της βραδιάς ήταν πως αντί για λαχνούς, το «μενού» περιλάμβανε λαχταριστή ροδακινόπιτα από τον μοναδικό στο είδος του Γιώργο Τζέπο. Μια ιδέα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα εκρηκτικό μείγμα με την παράδοση –την πίτα και το θεμέλιο λίθο της περιοχής, το ροδάκινο.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης. Την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά πλαισίωσαν οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα και το τραγούδι, Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι και Αντώνης Μπράσας στο κλαρίνο, δίνοντας την ευκαιρία στους εκατοντάδες παραβρισκόμενους να διασκεδάσουν μέχρι τα ξημερώματα!

Όπως αναφέρει η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, η διαφύλαξη της πολιτισμικής παράδοσης είναι μια ιερή προσπάθεια σε όποιον οραματίζεται, δρα και συμβάλλει σ' αυτήν με οποιοδήποτε τρόπο, και του αξίζουν μόνο συγχαρητήρια! Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι πρώην βουλευτές του νομού ΛάζαροςΤσαβδαρίδης και Ηλίας Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας Ιωάννης Παρθενόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νάουσας Νάντια Τάκη-Τζέπου και Στέλιος Δάγγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθηνά Μαλάκη, Μάκης Ορδουλίδης, Θεόδωρος Γαϊτανίδης, ο διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Νάουσας Νικόλαος Μπαλαμούτης, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Δέσποινα Λαζαρίδου, οι πρόεδροι ΤΚ Σοφία Καλπαξίδου, Χρήστος Στογιάννης, Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο πολιτευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο δ/ντης του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Αντώνιος Δάλλας, ο αντιπρόεδρος Κων/νος Ιωακειμίδης.

Επίσης, έδωσαν το παρών η δ/ντρια του δημοτικού σχολείου Χαρίεσσας Αθηνά Κουτσογιάννη, η δ/ντρια του νηπιαγωγείου Χαρίεσσας Γεωργία Λαφάρα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Γεωργιάδης, ο πολιτιστικός σύλλογος «Αγ. Γεωργίου», ο πολιτιστικός σύλλογος Λιποχωρίου, ο αθλητικός πολιτιστικός σύλλογος «Αριστοτέλης» Λουτροχωρίου, ο σύλλογος Ποντίων Ριζού, ο σύλλογος Ποντίων Σεβαστιανών «Ο Πυρρίχειος», ο σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, ο πολιτιστικός σύλλογος «Ευστάθιος Χωραφάς» Πατρίδος, ο σύλλογος Ποντίων Μονάχου, ο σύλλογος Ποντίων Κρ. Βρύσης, η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο πολιτιστικός σύλλογος Μελίκης «Η Ρωμανία», η Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας, ο πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», ο πολιτιστικός σύλλογος «Κάμπου», ο πολιτιστικός σύλλογος Κοπανού «Η Μίεζα», η ΑΕΧ, η ομάδα ποδοσφαίρου Μαρίνας, ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Χαρίεσσας «Άγιος Λουκάς», ο σύλλογος «Αγάπη για το Παιδί».

  • Φωτογραφίες: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.
Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ30
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2017