1 Σεπτέμβριος 2017, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2017, 19:40

Στην Κρήτη ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης βάδισης!

  • Στην Κρήτη ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης βάδισης!
    (Φωτ.: G. Gierlinski)

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (31/8) από περιοδικό του οίκου Elsevier, «αμφισβητεί» την επικρατούσα θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν εξαπλωθεί στις άλλες ηπείρους. Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν ανακαλυφθεί τυχαία το 2002 στο Ακρωτήρι Τράχηλος, στην περιοχή του Καστελίου Χανίων, από τον Πολωνό παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski, ο οποίος έκανε διακοπές τότε στην Κρήτη, άρχισαν να μελετώνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου!

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ίχνη είχαν αποτυπωθεί σε κάποιο μαλακό υλικό ή σε κάποια όχθη ποταμού ή θάλασσας, πριν από περίπου 5,7 εκατομμύρια χρόνια.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα, που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας, συνέχισε τις έρευνες και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου, που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.


(Φωτ.: Andrzej Boczarowski)

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από την τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά. Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες: ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Αθανάσιος Αθανασίου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.